Měsíc srpen v nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež v Ostravě-Přívoze

Téma měsíce srpna v našem nízkoprahovém zařízení bylo zaměřeno na produktivní trávení volného času dětí. Pro děti byly připraveny aktivity, které měly za cíl představit správné trávení volného času. Pracovníci s dětmi vedli diskuze a rozhovory, které byly zaměřeny na správné trávení volného času s kamarády či trávení volného času po otevírací době nízkoprahového zařízení. 

Mezi neméně důležité aktivity měsíce srpna patřilo i zopakovaní si správného určování času. Jelikož mají dětí s tímto potíže, tak si pracovníci pro děti připravili aktivity, při kterých si procvičovaly znalost nejen digitálních ale i ručičkových hodin.

V další aktivitě si pracovníci společně s dětmi zopakovali informace o tom, jakou funkci má klíčový pracovník (jaké jsou jeho úkoly a jak s dětmi může efektivně pracovat na zmírnění jejich nepříznivé sociální situace).

Poslední srpnový týden proběhla beseda s názvem „Jak přežít školu“, která měla za cíl dětem přiblížit správní nastavení režimu během školního roku (vhodné učební návyky, slušné chování ve škole, prevence záškoláctví).

V měsíci srpnu jsme s dětmi navštívili dopravní hřiště Orebitská v Ostravě-Přívoze, kde si děti vyzkoušely jízdu na jízdním kole či koloběžce. Součástí akce bylo i procvičení si pravidel silničního provozu včetně poznávání dopravních značek.

V rámci projektu Hudbou a sportem proti kriminalitě 2024 probíhaly tréninky ve streetových tancích a také fotbalové aktivity.

V druhém srpnovém týdnu proběhl Letní turnaj přátelství v malé kopané, který byl určen pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí. Na přípravě turnaje a následné organizaci se podílela naše organizace SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. p. s . Turnaje se aktivně zúčastnily 4 týmy v kategorii mladších hráčů (7-12 let) a 3 týmy z kategorie starších hráčů (13-15 let).. Celkově se tedy turnaje zúčastnilo přes 40 dětí :). Konkrétně se jednalo o chlapce z NZDM SPOLEČNĚ-JEKHETANE z Ostravy-Přívozu a Ostravy-Poruby, chlapce z NZDM Centrom a NZDM KC Liščina a chlapce ze Základní školy Ostrava Vítkovice, Šalounova. 

Významnou událostí toho měsíce byla vernisáž výtvarných prací v knihovně města Ostravy (pobočka Vítkovice). Zde si děti pod vedením pracovníků pro veřejnost připravily doprovodný taneční program, který byl složen z moderních i tradičních romských tanců. Vernisáž byla tento rok zaměřena na téma „Můj vysněný ostrov“. Pěvecké i taneční aktivity jsou v našem nízkoprahovém zařízení oblíbenou aktivitou, přináší radost, podporují hudební cítění, smysl pro rytmus i vzájemnou spolupráci.

Přímý odkaz na tento článek: http://jekhetane.cz/?p=8042