NÁŠ POVODŇOVÝ DENÍK

STŘEDA 18. 9. 2024

Lidé se začali pomalu vracet do svých bytů v zadním Přívoze a sčítají škody způsobené povodní. Nejhůře jsou na tom ti, kteří bydlí nebo mají firmy v přízemí. I my začínáme pracovat ve zničeném středisku našeho nízkoprahového zařízení pro dětí a mládež, nový nábytek a koberec, který jsme pořídili do kanceláře koncem minulého roku, je na odpis. Na ulicích vznikají barikády z vyházeného, vodou zničeného nábytku. Popelnice jsou plné zkaženého jídla z ledniček bez proudu. Kontejnery na odpad v lokalitě nikde nejsou a podle sdělení OZO dnes ještě ani nebudou. Voláme také správci bytového fondu Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, kdo zajistí čerpání vody ze sklepů, též bez výsledku. V celé lokalitě jsme viděli pouze jedno auto dobrovolného hasičského sboru, které čerpalo vodu ze sklepa domu na Dobrovského ulici. Potkáváme se se dvěma techniky z ČEZu, kteří se nás ptají, zda jsme měli zatopený elektroměr – říkáme, že neměli, a zveme je dál, aby to zkontrolovali.

Všechno je potaženo uschlou vrstvou bahna a všude je nezvyklé ticho. Lidé by tu ještě neměli zůstávat, stále nejde elektřina, není jasné, jak je to s pitnou vodou a jaký je stav kanalizace – přesto zůstávají.

Dozvídáme se také, že následující den budou muset opustit Kampus OU všichni tam dočasně ubytovaní lidé. Budou mít možnost využít prostory Evakuačního centra na Černé louce.

ÚTERÝ 17.9.2024

V úterý od rána navštívili naši terénní pracovníci evakuační centrum na Černé louce a zjišťovali, kam odtud byli evakuovaní obyvatelé zadního Přívozu stěhováni – zjistili, že někteří cca 80 osob bylo ubytováno na středisku Bona Bosca ve Vítkovicích, další rodiny byly ubytovány na ubytovně Šalamoun na Nedbalově ulici, asi 140 osob bylo umístěno v Kampusu Ostravské Univerzity a i jinde v Ostravě.

V úterý později dopoledne zůstalo v Evakuačním centru na Černé louce pouze 25 osob. Všichni přechodně ubytovaní dostávají zdarma jídlo, přesto někteří nebyli spokojeni s jeho množstvím.

Terénní pracovníci služby terénních programů a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi mapovali situaci evakuovaných obyvatel, přechodně umístěných v tělovýchovné hale v Kampusu Ostravské Univerzity a také navštívili rodiny umístěné na ubytovně Šalamoun na Nedbalově ulici. V kampusu lidé přespávali na samostatných lůžkách, měli tři krát denně jídlo, k dispozici po celý den čaj, kávu a dostatek vody. Všechny potraviny byly poskytovány lidem zdarma. V kampusu pracují dobrovolníci, kteří se věnují ubytovaným dětem.  

Problémem v této těžké situaci je skutečnost, že obyvatelé zaplavených ulic Palackého a širokého okolí nemají přístup ke složenkám na dávky a nemají tedy finance na zajištění základních potřeb. Hlavní pošta na ulici Wattova, kam si lidé chodí pro dávky, byla v úterý zavřená, neboť se očekávala další vlna záplavy, která by mohla zcela zaplavit budovu hlavního nádraží, poštu i blízké okolí náměstí Sv. Čecha v Ostravě-Přívoze. K tomuto naštěstí nedošlo.

Terénní pracovníci s evakuovanými obyvateli v místě jejich dočasného pobytu budou řešit situaci, jak si vyzvednout dávky bez složenek, žádosti o okamžitou pomoc, žádosti na ošacení do charitního šatníku, v rámci možností naší organizace budou rozvážet potraviny, pleny a další potřebné věci, které dočasně ubytovaní okamžitě potřebují a nemohou si je zatím sami pořídit. Hovoří s lidmi, ti projevují velké obavy o návrat do svých domovů, neví, co je čeká a v jakém stavu jejich domovy budou, lidé mají obavu o majetek v domácnostech.

V odpoledních hodinách jsme se do postižené lokality dostali, přes policejní uzávěru, i my a zjišťujeme, jaké škody v našem nízkoprahovém středisku na ulici Božkově, voda způsobila. Potkáváme obyvatele, kteří se přišli také podívat na svoje obydlí. Bavíme se, co prožívali, když voda stoupala a srovnávali jsme škody po povodni s rokem 1997, kdy v lokalitě místy sahala vody do prvního patra. Rozloučili jsme a oni se vracejí zpět do svého dočasného ubytování, doma bez elektřiny nechtějí zůstat.

PONDĚLÍ 16.9.2024

Z neděle na pondělí se vylila Odra z břehů a podobně jako v roce 1997 zaplavila celou oblast zadního Přívozu – lidé zůstali odříznutí od ostatních částí Ostravy. V lokalitě stála voda do výšky až tří metrů. Přestala v celé oblasti fungovat elektřina. V průběhu celého pondělí probíhala evakuace tamních obyvatel. Několik osob odtud nechtělo odejít a zůstali v bytech bez elektřiny. Z lokality bylo do večera odvezeno cca 300 osob do Evakuačního centra na Černé louce.

Přímý odkaz na tento článek: http://jekhetane.cz/?p=8110